UÅžAK 12°C
Parçalı Bulutlu

SICAK HAVALAR KALBİ YORUYOR317 Görüntüleme

kategorisinde, 21 Haziran 2016 - 12:50 tarihinde yayınlandı
SONY DSC

SONY DSC

SICAK HAVALAR KALBİ YORUYOR

”Sıcak havalarda kalp rahatsızlığı olan ÅŸeker ve tansiyon hastaları dışarıya çıkmamalı”

Medical Park UÅŸak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr.Okan DURMAZ; ”Sıcak ve nemli havalarda kalp rahatsızlığı olan ÅŸeker ve tansiyon gibi kronik hastalıkları olanlar dışarıya çıkmamalı. Kalp krizinde erken müdahale çok önemli. Kalp krizi göğüste sıkışma, yanma, hazımsızlık, nefes darlığı, terleme, yorgunluk gibi belirtilerle baÅŸlar. AÄŸrılar sol koldan baÅŸlayıp serçe parmaÄŸa kadar inen, boyuna doÄŸru yayılan bir aÄŸrıdır. Vücutta soÄŸuk terler oluÅŸmaya baÅŸlar” dedi.

Kalp hastalığı olan kişilerin düzenli kontrollerini yaptırması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Okan DURMAZ, doktora danışmadan kullandıkları ilaçları bırakmamaları ve yeterli miktarda sıvı almaları gerektiğini de ekledi.

Sıcak ve nemli havalar pek çok rahatsızlığı beraberinde getirmekte. Aşırı sıcaklar kalp damar hastalarında ciddi sıkıntılara yol açabilmekte

Sıcak ve nemin arttığı şu günler de pek çok kişi, havanın kendisini bunalttığından, göğüs kafesine baskı yaptığından şikâyet eder. Sağlıklı kişiler için bile çoğu zaman hastalık nedeni olabilen yaz sıcakları, bazı hastalıklar açısından tehlikeli olabiliyor. Bunların başında ise kalp hastalıkları geliyor. Sıcak ve nemli havalar, kalp ve dolaşım sistemi üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu baskı da kalp krizine zemin hazırlıyor. Sıcak havaların tansiyon düşmelerine, damar kasılmalarına kalbe giden kan akımı dengenin bozulmasına neden olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Okan DURMAZ, yeterli seviyede sıvı tüketilmemesi halinde kanda pıhtılaşmalar oluştuğunu ve bu durumunda kalp hastalarında kalp krizine yol açabileceğini dile getirirken, kalp hastalarına kalbi koruyan önerilerde bulundu.

 

 

  • Yeterli sıvı alımına özen gösterilmeli. Yazın günde 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterilmeli.
  • Doktora danışılmadan ilaçlar bırakılmamalı veya deÄŸiÅŸtirilmemeli.
  • Yaz aylarında açık renkli, rahat ve bol, terlemeyi artırmayan kumaÅŸtan yapılmış giysileri tercih edilmeli.
  • Ağır, yaÄŸlı yemeklerden kaçının, az ve sık aralıklarla, sebze ve meyveden zengin bir tarzda beslenmeye çalışılmalı.
  • Alkol alıyorsanız, Özellikle güneÅŸ ışınlarının dik geldiÄŸi saatlerde açık havada güneÅŸ altında kesinlikle alkol almayın.
  • Soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olmalıdır. Kontrolsüz maden suyu ve soda tüketimi tansiyonu yükselteceÄŸi gibi, kalp yetmezliÄŸi bulgularının da ortaya çıkmasına ya da daha ağırlaÅŸmasına neden olabilir.
  • Özellikle güneÅŸin dik olduÄŸu saatlerde açık havada dolaÅŸmayın.
  • Park edilmiÅŸ arabada durmayın.
  • Doktora danışmadan veya en azından bir EKG çekilmeden ilk yardım olarak dilaltı nitrat (dilaltı ilacı) kullanmayın. Bunlar ağır tansiyon düşmelerine neden olarak tehlikeli olabilir.
  • Özellikle göğüsteki rahatsızlık ile birlikte bulantı, terleme, cildin soÄŸuk olması veya soluk renkli olması gibi belirtiler varsa, ÅŸikâyetlerin ÅŸiddetine bakmadan acilen tıbbi yardım alın.

 

 

Unutmamak gerekir ki; her göğüs ağrısı da kalp hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmaz. Diğer göğüs ağrısı nedenleri arasında, psikolojik sorunlar, yemek borusu, mide ve safra kesesi hastalıkları, boyun ve göğüs kemiklerine ait sorunlar, kas hastalıkları, akciğer ve göğüs boşluğu hastalıkları ile sinir sistemini ilgilendiren hastalıklar yer almaktadır. Kalp dışı göğüs ağrılarının da bir sağlık sorunu belirtisi olduğunun unutulmaması, tanı ve tedavilerinin geciktirilmemesi gerekir.

 

Etiketler:

YORUM YAZ



BENZER HABERLER